UYKU NEDİR? Ruhsal ve fiziksel olarak beynimizin, bedenimizin dinlendiği, dinçleştigi, düzenlendiği, yıpranan dokuların tamir edildiği ve bizi yarına hazırlayan bir süreçtir. Uykuda horlama sadece kendi gecemizi .gündüzümüzü değil; ailemizin de gecesini ve gündüzünü olumsuz şekilde etkilemektedir. Sonuç olarak horlama, insanı hem psikolojik hemde sosyal olarak olumsuz etkiler. HORLAMA NEDİR ?
Üst solunum yollarının kısmi tıkanıklıklarına bağlı olarak gelişen sesli (gürültülü) uyku halidir. Nefesin bir engele çarpmasıyla meydana gelir.
Bu engeller çoğunlukla;
» Yumuşak damaktaki gevşeklik ve sarkmalar » Uyku esnasında boğaz arkasında biriken jel kıvamındaki sıvı » Faranjitten kaynaklanan boğaz arkasındaki ödem ve kalınlaşmadır. Horlama uyku esnasında olduğu için birçok insan kendi horladığının farkına varmaz, söylenildiğinde de kabul etmez söyleyeni suçlar. Normal erişkin insanların %45'i zaman zaman, %25'i sürekli olarak horlamaktadır. HORLAMANIN NEDENLERİ?
» Yumuşak damağın sarkması (antibiyotik, anti depresan ilaçlar, kas gevşetici ve alkol yumuşak damağın sarkmasını arttırmaktadır) » Küçük dilin (uvula) normalden büyük ve sarkık olması, » Büyük dilin normalden büyük ve kalın olması, » Alt ve üst çenede yapısal bozukluklar olması (çenenin biri ilerde biri geride, alt çenede kısalık gibi), » Genizde et olması (çocuklarda çok görülen bir horlama nedenidir), » Burunda et olması,burun kemiğinde eğrilik olması, » Sinüzit, Alerjik nezle, » Sigara ve Alkol kullanımı, » Aşırı yorgunluk, » Fazla kilo. Nefesin uykuda 10 saniye ve üzerinde durmasına UYKU APNESİ denir. Puranox uyku apnesi için kullanılmaz. Uyku apnesi için doktorunuza başvurunuz...
HORLAMA NELERE SEBEP OLUR?
» Psikolojik sorunlar, depresyon, cinsel isteksizlik, » Konsantrasyon güçlüğü, fiziksel ve beyin performansında düşme sonucu yaşanan kazalar, » Uykusuzluk, gün içinde sürekli yorgun olma, gündüz uyuklama, » Aşırı ve hızlı kilo alma, » Kalp şikayetleri ve yüksek tansiyon, » Sabah baş ağrısı ile uyanma, » Ağız kuruluğu ve boğaz ağrısı ile uyanma, » Düzensiz ve konforsuz uyku, dinç ve zinde uyanamamak, » Solunum güçlüğü ile uyanma, » Uykuda aşırı terleme.